För att du skall kunna se några filmer så måste du ha JavaScript aktiverat! Läs mer.

Bedragaren

Biopremiär: 2012 11 09
Filmrecension BetygFilmrecension BetygFilmrecension Betyg
Betyg: 3 regissörer av totalt 5

Drama/thriller av regissören Nicholas Jarecki. Richard Gere spelar Robert Miller en framgångsrik finansman. Filmen utspelar sig i New York. Vi får se bekanta bilder och scener från Manhattan. Robert Miller rör sig mellan privatflygplan och limousiner. Susan Sarandon spelar Millers fru. Hon är bra som alltid. .

En perfekt yta med skräddarsydda kostymer och galanta fester. Miller har barn och barnbarn och är en uppskattat välgörare. Han pryder framsidan av Forbes Magazine. Robert Miller säger, ”allt handlar om några få saker,” ”P-E-N-G-A-R.” Men det hela är en fasad som håller på att spricka. Tiden håller på att hinna ifatt Millers luftslott! Med en älskarinna och dolda hemligheter.

Miller (Richard Gere) har genomfört en bedrägeri affär. Robert Millers överlevnad handlar om att lyckas sälja ett bolag. Han är en dubbelnatur, både charmig och skrupelfri.

En olycka i Millers närhet gör situationen ännu mer allvarsam. En händelse som på ett ögonblick förändrar livet för Robert Miller. Det är i och med detta som filmen börjar engagera mig. Han är på gränsen till sammanbrott när han inser att sanningen är på väg att upptäckas.

Brooke Miller (Brit Marling) dotter till Miller och placeringschef i företaget. Hon anar att något är fel i ekonomiska redovisningen. Hon rapporterar till sin far, ”400 miljoner dollar är borta!” En dotter som alltid har sett upp till sin far. En stor del av hennes världsbild fallerar när hon förstår sanningen om sin pappa.

En ihärdig polisutredare (Tim Roth) säger med eftertryck, “han kommer inte undan bara för att han tillhör storfinansen.” Men inte ens polisen agerar fläckfritt för att avslöja Miller.

Det handlar om maktmissbruk i ljugandets konst. En film om rätt och fel, moral och makt.
Filmen har fint foto med autentiska miljöer. Richard Gere gör en mycket bra rolltolkning. En godkänd thriller som inte räcker till betyg fyra. Alltjämt i slutet är jag dock oviss hur filmen ska avslutas. Och det är väl ett gott betyg.

Filmen slutar på ett oväntat sätt. Kanske en metod att visa att händelseförloppet är inget unikt i makten. Det är så här det går till. Och filmens titeln “Bedragaren” kan appliceras på många i filmen och verkligheten. Inte bara på finansmannen Robert Miller.

Peter Kangas 2012 12 02

Inga Kommentarer

Det finns just nu inga kommentarer för detta inlägg.

Skriv din kommentar...

För att kunna kommentera så måste du fylla i alla fält förutom din webbplats.
Din e-post adress kommer inte att skrivas ut i kommentaren!