För att du skall kunna se några filmer så måste du ha JavaScript aktiverat! Läs mer.

Drive

Biopremiär: 2011 11 18

Betyg: 4 regissörer av totalt 5
Filmrecension BetygFilmrecension BetygFilmrecension BetygFilmrecension Betyg

Filmen “Drive” betecknas som drama/thriller. Skildrar en stuntförare och bilmekaniker i Hollywood . På kvällen gör han jobb som flyktbilschaufför vid rån. Ansenlig skicklig bilförare. Regi av danske Nicolas Winding Refn. Winding Refn vann bästa regipris för ”Drive” i Cannes Film Festivalen 2011.

Huvudpersonen (Ryan Gosling) saknar namn. Kallas Driver. Med små medel är Gosling mycket betydande för filmen. Kort och precis i sina kommentar. Tystlåten, ibland nästan mumlande. Tankarna går osökt till mannen utan namn; Akira Kurosawas ensamma samuraj, tystlåtne hjälten i Clint Eastwoods spaghettivästern, Paul Newman eller en ung James Dean. Vem är den fåordige mannen? Varifrån kommer han?

”Drive” inleder med ett bankrån och en polisjakt du sällan bevittnat. Huvudpersonen (Driver) bär inga vapen. Säger till rånarna, ”jag deltar inte i rånet.” ”Jag kör.” Inget yttrande i övrigt mellan rånarna och den namnlöse stuntföraren. Under hela biljakten har han en tandpetare i mungipan. Driver klarar undan polisen fulländat. Går lugnt iväg när det är avklarat, som vilken dag som helst på jobbet!

Huvudrollsinnehavaren har periodvis en mjuk framtoning, närmast känslig. Vid nästa tillfälle är han brutalt hårdhudad. Scener som är mycket våldsamma! Driver blir inblandad i ond bråd död. Uppgörelser i gangstervärlden på grund av en kvinna Irene (Carey Mulligan) och hennes son. Irenes make sitter i fängelse. Kanske sonen kan få en bättre barndom än vår namnlösa hjälte?

Och det behövs inte mycket för att Irene och sonens liv ska söndras. Känslofullt svärmeri uppstår mellan Irene och vår namnlösa huvudperson. Filmen är skickligt utförd med små medel. En vacker, spännande och våldsam film. Lite dialog och lågmäld. Blickar som är kärnpunkten vilket kompenserar den kortfattade dialogen i filmen.

Bra musik av franske electroniskhousemusikern Kavinsky och Cliff Martinez amerikansk filmkompositör. Närmast suggestiv och vemodig. Filmen har ett snyggt fotoarbete med omgivningar i Los Angeles, helikopter i skyn och biljakter.

Kavinsky’s ”Nightcall” var öppningsmusik i filmen. Låten blev en stor hit efter filmpremiären. Jag blir berörd i filmens inledning med ”Nightcall” och den anonyma bilföraren i ett mörkt Los Angeles.

Peter Kangas 2012 01 02

Inga Kommentarer

Det finns just nu inga kommentarer för detta inlägg.

Skriv din kommentar...

För att kunna kommentera så måste du fylla i alla fält förutom din webbplats.
Din e-post adress kommer inte att skrivas ut i kommentaren!