För att du skall kunna se några filmer så måste du ha JavaScript aktiverat! Läs mer.

Du kommer att möta en lång mörk främling

Biopremiär: 2010 10 29

Betyg: 4 regissörer av totalt 5
Filmrecension BetygFilmrecension BetygFilmrecension BetygFilmrecension Betyg

Regi Woody Allen. Sex gånger oscar nominerad för bästa film. Regisserat bl.a. Annie Hall och Manhattan. Filmen är en drama/komedi, med tema kärlek, otrohet, döden, meningen eller meningslösheten i tillvaron. Börjar med ett citat av Shakespeare, “livet larmar och gör sig till, låter stort, betyder intet”

Filmföreställningen kan sammanfattas med, “ingen kan förutsäga sina liv“. Vi kan benämna den som svart komedi. Skildrar ett sökande; ny partner, nytt jobb, rädd för åldrandet. En inte oansenlig roll har en spåkvinna. (spelad av Pauline Collins, känd från den brittiska serien “Herrskap och Tjänstefolk.”) Passande rolltolkning som spågumma.

Jag ser positiv energi i dig, säger spåkvinnan till Helena (utmärkt spelad av Gemma Jones) som blivit lämnad av sin man Alfie. (Anthony Hopkins) Spåkvinnans förutsägelser kommer att få följder för huvudpersonernas framtid. En poäng är att spådamen lika gärna kan veta livet och meningen med allt, som en psykolog eller framstående forskare.

Mycket utgår från paret Sally och Roy. (Mycket bra tolkning av Naomi Watts och Josh Brolin) Roy är en frustrerad misslyckat författare, och tillika självupptagen. Men han blir uppåt, glad när han kurtiserar grannkvinnan. (spelad av Freida Pinto) Och en oväntad händelse inträffar som kanske kan lösa Roys författarambitioner.

Antonio Banderas har en roll som Sallys chef. Sally är osäker på sin karriär, en otrohetsaffär eller skaffa barn? Mitt i Roys och Sallys äktenskapliga kaos kommer Sallys mamma Helena instormande och säger “jag har tidigare levt ett annat liv”, min spåkvinna har sagt det! Helena är ständigt ett irritationsmoment för svärsonen Roy. Hon har en förmåga att dyka upp i minst passande ögonblick.

Alfie ( Hopkins) är rädd för att åldras. Börjar jogga och äta hälsosamt. Och köper en sportbil. Scener med Alfie är underhållande. En scen har han bokat en blondin till sin bostad och frågar, “det är väl hygieniskt”. Blondinen blir Alfies blivande fru (lysande rolltolkning av Lucy Punsch som lyfter filmen)

Minnesvärd scen är när han presenterar sin nya fru för Roy och Sally. Sally (dotter till Alfie) är misstänksam, “hur träffades ni.” (nya frun var prostituerad när de möttes) “Var genom en gemensam bekant,” svarar Alfie.

Skådespelarna är mycket bra. Sällan en film där nästan samtliga gör goda insatser. Angenäm musik. Filmen är inspelad i London. Men vi ser knappast något av staden. Kan tänka mig att Woody Allen är mentalt i Manhattan och New York med sin desorienterade medelklass.

Ett antal bra scener gör filmen mer än sevärd. Och den får betyget därefter. Slutet är något icke Hollywood, vi lämnar personerna åt deras öde. Och det känns tämligen bra. Är kanske som det säges i filmen, “ibland fungerar illusionen bättre än medicinen”

Peter Kangas 2010 12 15

Inga Kommentarer

Det finns just nu inga kommentarer för detta inlägg.

Skriv din kommentar...

För att kunna kommentera så måste du fylla i alla fält förutom din webbplats.
Din e-post adress kommer inte att skrivas ut i kommentaren!