För att du skall kunna se några filmer så måste du ha JavaScript aktiverat! Läs mer.

Familjen Jones

Biopremiär: 2010 05 14

Betyg: 3 regissörer av totalt 5

Familjen Jones är en USA producerad film av tyske regissören Derrick Borte. Drama komedi om en familj som är så perfekt den kan bli; en dröm familj. Men synen bedrar. Det vi ser är ingen riktig familj. Som pappa yttrar till sonen, “you can always just talke to your fake mother”.

Mor med make och tonårs barn. Men allt är en illusion. De är inte vad de utgör sig för att vara, alltså ingen riktig familj. Avsikten är att förmå grannar och vänner att konsumera och shoppa. “Familjen Jones” arbetar för ett företag med att sälja produkter. Du kan karakterisera filmen som en satir av status och konsumtionssamhället.

Mamma Kate bra gestaltad av Demi Moore. En “mor” som är driftig och stundtals en kall affärskvinna ut i fingerspetsarna. Emellanåt infaller en mjukare sida hos henne. Hon (Demi Moore) är chef över “familjen“. Rollfiguren som spelar pappan, Steve (David Duchovny) och två tonårsbarn. Kates funktion är att enheten, dvs. familjen Jones, säljer produkter

De flyttar till ett övre medelklass område. Placerar varor lägligt och köper de “rätta” sakerna som bilar, smycken, golf utrustning och status prylar. En “reklam familj” som blir förebilder för grannar och umgänge. “Har du sett vad grannarna har köpt,” har vi väl alla hört. En status och shopping jakt tar sin början vilket får ödesdigra konsekvenser.

Men utåt visar de sig som perfekta familjen. Filmen har ett budskap, men samtidigt finns underhållning. Pappa Dave yttrar angående problem som uppstår, ”det är naturligt att en familj har problem.” Mamma replikerar sarkastiskt, “vi är ingen familj.” Och i en scen försöker dottern förföra pappan.

Ibland synes det lite för enkelt att få alla att köpa det specifika ölmärket, parfymen och kläderna. Tillfällen blir du berörd och engagerad i konflikter inom familjen Jones. Men dessa sekvenser är övergående.

Filmen familjen Jones synes splittrad mellan och ena sidan satir och kritik av konsumtionsstress. Och parallellt med relationerna inom familjen. “Familjen Jones” är också människor med känslor och behov; Dave önskar en något intimare relation med Kate, och dottern har svaghet för äldre män. Och sonens uppvaknande och eftertanke. Makens samvete börjar också påverkas och hemligheter i “familjen Jones” uppdagas. Filmen får vid dessa scener en substans av vikt.

Slutligen en bra film som berör stora delar av livet vi alla är en del av, nämligen konsumtionssamhället.

Peter Kangas 2010 10 02

Inga Kommentarer

Det finns just nu inga kommentarer för detta inlägg.

Skriv din kommentar...

För att kunna kommentera så måste du fylla i alla fält förutom din webbplats.
Din e-post adress kommer inte att skrivas ut i kommentaren!