För att du skall kunna se några filmer så måste du ha JavaScript aktiverat! Läs mer.

Förälskad i Rom

Biopremiär: 2012 08 24

Betyg: 3 regissörer av totalt 5

Filmrecension BetygFilmrecension BetygFilmrecension Betyg

Förälskad i Rom är en romantisk komedi av Woody Allen. Woody Allen uttalade sig en gång, ”Jag vill inte bli odödlig genom mina verk, jag vill bli odödlig genom att inte dö.”

Det finns repliker som vi känner igen som typiska Woody Allen om psykoanalys, ateism och ålderdom. Och ett persongalleri med karakteristiska personligheter från hans filmer

Och det är roligt att se Woody Allen igen i en av sina filmer. Även om han har gjort det bättre förr. Woody Allen spelar Jerry, pensionerad inom operamusiken. Och inte alltid en belåten pensionär.

Utgångspunkten är fyra berättelser som utspelar sig i Rom. En komedi med roliga förvecklingar. Allens dotter Hayley (Allison Pill) ska gifta sig med en italiensk man.
Judy Davis spelar hustru till Allen. Parets föräldrar ska för första gången träffas.

Jerry (Woody Allen) har sina fördomar om italienare. ”Han är kommunist och pappan dödgrävare,” säger han om dotterns pojkvän och blivande svärfar. Mötet mellan Jerry och dotterns blivande svärfar blir minnesrik.

John (Alec Baldwin), känd amerikansk arkitekt spelar en något illusionslös man som bodde i Rom som ung. Han träffar unge arkitekten Jack (Jesse Eisenberg) som blir kär i Monica. (Ellen Page) Som med förkärlek pladdrar på om sex. Penélope Cruz är bra, som alltid. Hon spelar Anna, en lyxprostituerad med inledningar till förvecklingar.

En höjdpunkt i filmen är opera i duschen. Allens dotters blivande svärfar är magnifik på att sjunga opera. Men bara i duschen! Begravningsentreprenör, men sjunger storartat i duschen. Detta vill Jerry (Woody Allen) utnyttja på operascenen.

Kändishysterin är vi alla bekanta med. En alldaglig grå tjänsteman Leopoldo ( Roberto Benigni) blir kändis över en natt. Är med i soffprogram. Eleganta kvinnor och paparazzi jagar varje fotsteg han tar. Han förstår inte varför alla vill intervju honom. Banala saker blir upphöjda till riksnyheter; ”frukostvanor,” ”hur rakar du dig.” En satir om kändisfixeringen.

Filmen har dock för många trådar att hålla reda på. Någon historia hade kunnat fördjupas.
Är inte lika bra som Woody Allens förra film, “Midnatt i Paris.”

Dock en rolig film på ett stillsamt sätt. Även om något ojämn.

Peter Kangas 2012 10 05

Inga Kommentarer

Det finns just nu inga kommentarer för detta inlägg.

Skriv din kommentar...

För att kunna kommentera så måste du fylla i alla fält förutom din webbplats.
Din e-post adress kommer inte att skrivas ut i kommentaren!