För att du skall kunna se några filmer så måste du ha JavaScript aktiverat! Läs mer.

Get Low

Biopremiär: 2010 12 17

Betyg: 3 regissörer av totalt 5
Filmrecension BetygFilmrecension BetygFilmrecension Betyg

Titeln “Get Low” anspelar på att dö. Filmen (verklighetsbaserad) i regi av Aaron Schneider handlar om en man som vill ordna en begravning i 1930-talet Tennessee. Inget ovanligt med det. Men nu vill Felix Bush, (Robert Duvall) en enstörig äldre man vara med på sin egen begravningsfest! Robert Duvall bakom filmen MASH och Gudfadern, som Duvall blev Oscar nominerad för. (Duvall, nästintill dominerar filmen med små medel)

Som Felix Bush utrycker sig, “time for me to get low.” Han vill att människor ska säga vad de verkligen tycker om honom på begravningen. Du blir engagerad mycket på grund av Robert Duvalls metod att framföra en ensam man med ett plågat inre.

Begravningsentreprenören Frank Quinn (Bill Murray) lovar ordna arrangemanget. Till saken hör att människor inte dör som de ska i den lilla staden. Företaget börjar kort sagt gå dåligt. Så Quinn försäkrar att de ska ordna begravningen. Detaljen att “personen lever som begravningstillställningen ska högtidlighålla,” kan vi fixa, menar Quinn. Bill Murray är passlig komisk som begravningsentreprenören Frank Quinn.

Bush (Duvall) är fåordig och skäggig med mörka hemligheter från det förflutna. Han har levt ensam i 40 år i en enslig stuga. Frågorna hoppar sig, vem är fotografiet av kvinnan bredvid Bush säng. Rykten går om honom. Och varför är Felix Bush så allmänt illa omtyckt av alla. Kommer svaren vid begravningen?

En lågmäld historia som får skådespelare som Duvall, Bill Murray och Sissy Spacek (en kvinnobekant till Bush från det förgångna) att blomma ut. Det nämnda tre skådespelare gör filmen mycket sevärd.

Ett kanske litet antiklimax i slutet när allt avslöjas. Men ett mycket intressant och välgjort drama. Suggestiv om ensamhet, skuld, åldrande och eftermäle. Goda filmaktörer med e n stänk av drama, kontra komiska effekter. Vackert filmad miljö i gamla trähus till höst nyanser.

Peter Kangas 2011 01 11