För att du skall kunna se några filmer så måste du ha JavaScript aktiverat! Läs mer.

Igelkotten (Le Hérisson)

Biopremiär: 2010 11 12

Betyg: 4 regissörer av totalt 5
Filmrecension BetygFilmrecension BetygFilmrecension BetygFilmrecension Betyg

Föreliggande film är ett franskt drama om tre människoöden i Paris. Regi av Mona Achache. Bygger på en fransk publikation av Muriel Barbery, “L´élégance du hérisson” (engelsk titel:The Elegance of the Hedgehog)

Boken blev en betydande framgång i Frankrike. Rättigheterna har sålts till över 30 länder.
Huvudpersonen är lillgamla 11 åriga Paloma (mycket bra spelad av Garance Le Guillermic)
Har bestämt sig för att begå självmord på sin 12 årsdag. Hon bär ständigt med sin filmkamera. Filmar allt!

Paloma lever i ett lyxvåningshus hos en överklassfamilj. Mamman har psykoanalyserats under många år. När dottern berättar, “jag vill bli portvakt.” Utropar mamman, “Vilken strålande idé.” Modern talar i högre grad med sina blommor än med sin dotter. Pappan förefaller okey, men är i det mesta frånvarande. Även när han förefaller närvarande! Och detta är en tillvaro som Paloma inte vill fortsätta leva i.

Människoöde nummer två är portvakten madame Renée Michel. Framträder som trumpen och ful. (mycket bra spel av Josiane Balasko) Madam Michel är osynlig för hyresgästerna. Hon yttrar, “jag stämmer in på den gängse bilden av en portvakt.”

Lever ensam i en egen värld bland böcker och filmer. Har ett litet fullproppat rum med böcker där hon drar sig undan med litteratur och filosofi. Paloma, 11 år säger till madam Michel, “ ni har hittat bästa gömstället!”

Världen öppnar sig för Paloma och portvakten Michel när en äldre belevad och fördomsfri japansk herre flyttar in, Kakuro Ozu. (lämplig rolltolkning av Togo Igawa) Ozu uppvaktar angenämt madame Michel. Herr Ozu kan sägas representera öppenhet och vidsynthet, visavi det innestängda franska borgerskapet.

Och Paloma börjar ifrågasätta sin pessimistiska syn på livet när hon umgås med portvaktsfrun och herr Ozu. I en scen blir madam Michel inte igenkänd av en hyresgäst när hon klätt upp sig för ett restaurangbesök. Hennes kavaljer Ozu säger, “det beror på att de inte sett dig tidigare“. Hon är bara portvakten för hyresgästerna!

Filmen berör klasskillnad, vänskap, livet och döden. Scener som är roliga och på samma gång kärnan i filmen. Visar var vi kan finna det vi söker på oväntade platser. En berättelse om relationer med tragik och komik. Berömvärda skådespelarinsatser. I synnerhet de tre huvudpersonerna.

En kort resumé, allt för människan kan ta slut på ett ögonblick, inget varar för evigt. Och något oväntat kan dölja sig bakom det vardagliga, bara vi människor är öppna.

Peter Kangas 2011 06 25

Inga Kommentarer

Det finns just nu inga kommentarer för detta inlägg.

Skriv din kommentar...

För att kunna kommentera så måste du fylla i alla fält förutom din webbplats.
Din e-post adress kommer inte att skrivas ut i kommentaren!