För att du skall kunna se några filmer så måste du ha JavaScript aktiverat! Läs mer.

Inception

Biopremiär: 2010 07 23

Betyg: 4 regissörer av totalt 5
Filmrecension BetygFilmrecension BetygFilmrecension BetygFilmrecension Betyg

Inception är Brittisk/USA producerad. Betecknas som en science fiction/thriller. Regisserad av Christopher Nolan med Leonardo DiCaprio i huvudrollen. DiCaprio spelar frilansagent Dom Cobb som specialiserar sig på att komma in i människors hjärna och undermedvetna. Cobb är involverad i bl.a. industrispionage. Kort sagt han stjäl och planterar nya idéer och tankar hos människor. Och DiCaprio är bra i rollen.

Han gestaltar en sliten och i grunden sorgsen man. Cobbs döde hustru kommer upp i drömmar; i sammanhanget passade för filmens handling. Och Cobb (Leonardo DiCaprio) får allt svårare att kontrollera sitt undermedvetna

Micael Caine har en mindre biroll som passar honom. En något grånad Tom Berenger (känd från Plutonen) spelar en industriman. Jag känner först inte igen honom, “det är väl Tom Berenger.” Men åren går, och även skådespelare blir äldre!

Cobb har en grupp, eller ett “dream team.” En kemist , imitatörer som kan likna vem som helst i en dröm. Och en arkitekt som bygger upp och designer drömmar. (gestaltad av Ellen Page) DiCaprios rollfigur och teamet går in i individers drömmar. Detta scenario är mycket underhållande.

Filmen handlar som sagt om drömmarnas värld. Människor tar sig in i någon annans dröm eller undermedvetna och djupa mysterier. Ett huvudspår är att inplantera en tanke hos en mäktig industri arvtagare. Uppdraget kommer från en affärsman vid namn Saito. (Ken Watanabe, japansk skådespelare.) Cobb accepterar uppgiften med löftet att återse sina saknade barn. Och i drömmar kan allt hända; och då menar jag allt!

Specialeffekter har en “huvudroll;” ett tåg som kommer mitt i gatan, en trappa som slutar i tomma intet och städer som vänds upp och ner. Scener med skottlossning, slagsmål och explosioner är mindre bra. (men de som uppskattar snöskoterjakter och fart, de får valuta för pengarna.) Men det beskrivna tar litet i anspråk. Mitt goda huvudintryck av filmen kvarstår.

Bioföreställningen behandlar även samhörigheter mellan människor. Sonen till en döende industrimagnat. Cobbs relation och sorg över sin döda fru. Och en djup önskan att återse sina barn, vilket är rörande.

Filmens handling är invecklad och resonemanget snabbt, du hinner inte alltid med i tanke banorna. En dröm i en dröm och så vidare. Vad är dröm? Vad är verklighet? Filmen kräver biobesökarens odelade koncentration. Detta är utöver det triviala med alla mindre sevärda filmer som kommer upp på våra biografer.

Avslutningsvis kan jag slå fast att Inception är en annorlunda, intelligent och spännande film. Inte minst skildringen av relationer mellan karaktärerna.

Peter Kangas 2010 09 05

Inception visas på Pajala Folkets Hus den 20 September.

Mån. 20/9
Tis 21/9
Tors 23/9

Kl 19.00 11år

Inga Kommentarer

Det finns just nu inga kommentarer för detta inlägg.

Skriv din kommentar...

För att kunna kommentera så måste du fylla i alla fält förutom din webbplats.
Din e-post adress kommer inte att skrivas ut i kommentaren!