För att du skall kunna se några filmer så måste du ha JavaScript aktiverat! Läs mer.

Lebanon

Biopremiär: 2010 04 09

Betyg: 3 regissörer av totalt 5
Filmrecension BetygFilmrecension BetygFilmrecension Betyg

Filmen tilldrar sig 1982 i Libanon och den israeliska invasionen. Handlingen är till större delen inne i en stridsvagn med israeliska soldater. Omvärlden betraktas från fyra soldaters synvinkel i stridsvagnen. Ibland från ett kikarsikte.

Fyra inkallade soldater med olika bakgrund. De känner inte varandra. De ska lyda order i ett krig som de många gånger inte förstår. Stridsvagnens befälhavare dyker upp då och då. Ibland hör de honom i knastriga hörlurar. Men situationen blir inte klarare för soldaterna. Vem är vän, vem är fiende bland civilbefolkningen? Nu är de israeliska värnpliktiga. Men det skulle kunna vara ryska soldater i Afghanistan, amerikanska soldater under Vietnamkriget eller soldater i någon annan krigshärd.

Filmen visar på krigets vanvett och brutalisering. Och filmen som sådan skildrar kriget, vad det gör med oss människor. Vi ser inga hjältar bland de unga soldaterna i stridsvagnen. Tankar hos en ung soldat kan vara hos en förälder. Ett krig kan plocka ut det bästa, alternativt det värsta ur oss. Sammantaget utgör detta en viktig substans i filmen Lebanon.

Filmen är bra. Men handlingen är just bara inne i stridsvagnen. Vad jag saknar och kanske önskar är en helhet; Israel, Libanon och krigets orsaker. Men nu är handlingen bara i stridsvagnen; och det är bra i sig. Unga män som vill överleva och komma hem.

Men med ovan så blir recensionens slutbetyg “bara” en 3:a. Men märk väl, filmen är bra. Israeliska regissören Samuel Maoz har egna upplevelser som frontsoldat i Libanon. Och har i intervjuer berättat hur smärtfyllda minnena från kriget har varit för honom.

Peter Kangas 2010 06 01

Inga Kommentarer

Det finns just nu inga kommentarer för detta inlägg.

Skriv din kommentar...

För att kunna kommentera så måste du fylla i alla fält förutom din webbplats.
Din e-post adress kommer inte att skrivas ut i kommentaren!