För att du skall kunna se några filmer så måste du ha JavaScript aktiverat! Läs mer.

Lord of War

Lord Of War

Biopremiär: 2005 11 06

Betyg: 2 regissörer av totalt 5
Filmrecension BetygFilmrecension Betyg

Filmen vi nu ska avge omdöme om är Lord of War med Nicolas Cage som spelar internationell vapenhandlare.

Något jag noterar i början som specifik; en berättarröst med huvudpersonen Yuri Orlov (Nicolas Cage.) Han är i filmens inledning inom restaurangbranschen där mat är behovet som ska tillfredställas.
.
Vid ett tillfälle förstår Orlov att hans uppgift är att fylla ett annat grundläggande behov hos människan. Och han klarar sin första vapenaffär med glans, eller med nöd och näppe; hur man nu vill se det.

Sälja vapen blir för Orlov ett spel han är bra på. Under resans gång finns en drömsk förälskelse till en fotomodell. Orlov säger, ”du kan inte tvinga någon att bli förälskad i dig, “men du kan definitivt förbättra oddsen”

Filmen har frågeställningar om vapenhandel, moraliska frågor; med ironi, alvar och humor. Vapenhandlaren Orlov säger vid ett samtal på 1990-talet hur man kan förlora en vapenaffär; och vissa affärer som är säkra, “När balkan säger att de ska kriga håller de sitt ord”. Men är Cage rätt person att ställa agendan för filmen om vapenhandel, även om han är god skådespelare. Cage/Orlov karaktären synes inte utvecklas

Filmen är kanhända för okomplicerad. Hur blir Orlov en betydande vapenhandlare? Jag blir inte helt engagerad trotts högaktuellt tema; barn som utsätts, människor i avsaknad av resurser, brutala scener i Liberia.

Ibland blir jag dock berörd; interpol agenten ( Spelad av Ethan Hawke) vill stoppa Orlov och dennes dödliga handel. Ethan Hawkes rollfigur är hos Orlovs fru, och säger, “vi vet att dina föräldrar dödades tragiskt.” “Det är precis med samma sorts vapen som din man gör affärer med.”

Och scener med Orlov och hans fru är sevärda. ( spelad av Bridget Moynahan) En berörande scen är när Orlovs fru vill förmå honom sluta med vapenhandel, och frågar “varför.” Orlov svarar, efter tvekan och något vemodig, “jag är bra på det.”
Orlovs bror ( spelas Av Jared Leto) jobbar med vapenhandel och ser vansinnet i det; och tar konsekvensen.

Men vad som saknas är fördjupning av Orlov och vapen kommersen. Vem ligger bakom och tjänar på den. Filmen har många språng från skämtlynne till alvar. Stundtals förefaller som en karikatyr. En saklig bild hade möjligen fungerat bättre.

Slutligen, ingen dålig film. Sevärd, trotts modesta betyg. Ser filmen och frågor uppstår.

Peter Kangas 2010 07 30

Inga Kommentarer

Det finns just nu inga kommentarer för detta inlägg.

Skriv din kommentar...

För att kunna kommentera så måste du fylla i alla fält förutom din webbplats.
Din e-post adress kommer inte att skrivas ut i kommentaren!