För att du skall kunna se några filmer så måste du ha JavaScript aktiverat! Läs mer.

Mary och Max

Biopremiär: 2010 05 07

Betyg: 4 regissörer av totalt 5
Filmrecension BetygFilmrecension BetygFilmrecension BetygFilmrecension Betyg

Filmen är från Australien. Leranimerad för vuxna och mogna barn. Regi av Adam Elliot, baserad på en sann historia. En film om vänskap, och hur den håller sig vid liv i en tid när vi skrev brev och hade brevvänner. E-post och sms existerade inte.

Tragikomisk och sorglig. Om att få vara sig själv, förlåtelse och utanförskap. Detaljer som säger mycket. Kort sagt en film om livet självt.

Mary åtta år ( väl återgivit av Toni Collete ) lever i Australien med sin depressiva far och alkoholiserade mor som tycker om att baka kakor med sherry som ingrediens och samtidigt intaga drycken; hon säger ,“sherry är en dryck som konstant behöver testsmakas.” Och säger till dottern att hon var en “accident” “Hur kan någon vara ett olycksfall” undrar Mary.

Ensamma, mobbade Mary börjar av slump skriva till Max Horowits. En 44 årig ateistisk jude med Asperger syndrom i New York. Max är också mycket ensam. Rösten görs föredömligt av Philip Seymore Hoffman som fick en Oscar för Capote.

På ytan synes som de inte skulle ha något gemensamt. Men så är inte fallet. Brevväxlingen kommer att pågå mer än 20 år. Handlar om allt mellan himmel och jord.
Vi får reda på varifrån barn kommer ifrån; från botten av ölglas säger Mary! Men Max har det “rätta” svaret; är oförglömligt i brevväxlingen.

Det skildras mycket utifrån Max; som egentligen mår ganska bra. Guldfiskar hos Max spelar en stor roll under hela filmen. Han är bra på att lösa problem. Men upplever ångestattacker och svårigheter att uppfatta icke verbala signaler, som en trivial flört från en kvinnobekant. Går regelbundet hos en psykiater med drag av Einstein

Max har jämförts med Robert de Niros figur i filmen Taxi Driver. Är trött på att människorna i New York skräpar ner. Straffen borde höjas till en miljon för nedskräpning av fimpar. Även om Max har lyckats med vissa saker så blir han inte klok på varför han anses som udda medan människor runt omkring honom ses som normal. Och varför slänger människan enorma mängder mat och andra svälter i Indien.

Mary och Max är en vacker film om levande tillståndet självt. Vi får till synes triviala detaljer som säger oss mycket. Och filmen blundar inte för det mörka i livet som depression och självmord. Är ni bevandrad med staden New York kan ni känna igen er.

Musiken är en pärla. Du blir glad. Ser filmen med gillande och undrar hur det ska gå för Mary och Max.

Peter Kangas 2010 07 03

Inga Kommentarer

Det finns just nu inga kommentarer för detta inlägg.

Skriv din kommentar...

För att kunna kommentera så måste du fylla i alla fält förutom din webbplats.
Din e-post adress kommer inte att skrivas ut i kommentaren!