För att du skall kunna se några filmer så måste du ha JavaScript aktiverat! Läs mer.

Midnatt i Paris

Biopremiär: 2011 09 02

Betyg: 4 regissörer av totalt 5
Filmrecension BetygFilmrecension BetygFilmrecension BetygFilmrecension Betyg

“Midnatt i Paris” är Woody Allens 41:a film. Komedi /drama. USA premiär i maj 2011. Ekonomiskt den mest framgångsrika i Nordamerika för Woody Allen.

Owen Wilson spelar Gil Pender, en medelmåttig Hollywood författare. Agerar som Woody Allans alter ego. Wilson spelar den typiske Allen figuren. Synnerligen lämplig som förvirrad, disträ och frustrerad; som vi brukar se Woody Allen.

Gil är med sin fästmö Inez i Paris (Rachel McAdams, slätstruken rollfigur) tillsammans med konservativa svärföräldrar som hyser ovilja mot Frankrike. (Mimi Kennedy, Kurt Fuller) Ett roligt meningsutbyte mellan Gil och fästmöns pappa visar deras omaka ståndpunkter. Antyder lite om kommande händelser.

Han (Owen) drömmer om 1920-talet och om den stora novellen han ska skriva. Vad som händer är att han plötsligt är i 1920-talets Paris tillsammans med författare och konstnärer som Hemingway, Picasso, Salvador Dali, Gertrude Stein, (Kathy Bates är mycket bra) Josephine Baker, och Cole Porter. Kort sagt, Gil åker tillbaka i tiden! Karakterisera det som kändisar ur historien

Oöverträffat när Gil första gången blir presenterad för Scott Fitzgerald. Och scenen med Salvador Dalí är obeskrivbar! En saga du tar till dig. Gil möter under tidsresan älskarinnan till Picasso (Marion Cotillard). Han fängslas alltmer av den gåtfulla kvinnan. Scener som är romantiska, roande och anspråkslösa.

Gil berättar för kärestan Inez om 1920-talet, med mindre framgång! Jag reflekterar; relationen blir inte bestående. De har intet gemensamt. Blivande svärfadern är dock undrande var Gil tar vägen på kvällarna, ”Jag satte en privatdetektiv på honom” ”vad hände?” “Jag vet inte. Detektivbyrån säger att detektiven försvunnit” Mycket komisk del i filmen!

Underhållande med substans och typiska Allen inslag. (t.ex. en påfrestande besserwisser som alltid tror sig veta bäst) Woody Allen gör observationer hur vi människor beter oss. Tillsätter bra skådespelare i sina filmer. “Midnatt i Paris” är inget undantag. Carla Bruni (gift med Frankrikes president Sarkozy ) spelar en lovvärd roll som konstguide.

“Midnatt i Paris” skildrar nostalgi, drömmar och romantik. Inte att förglömma den adekvata musiken. Filmen kan resumeras; “grannens gräs är grönare, var bättre förr, tänkt om jag levde i en annan tid.” Inget nygjort , lite trivialt. Men Woody Allen kan som ingen annan göra film av temat!

Lämnar biomörkret med gott humör. Avkoppling med innehåll du tar med dig. Blir glad och vetgirig på kulturpersonligheterna Gertrude Stein, Picasso och Scott och Zelda Fitzgerald.

Peter Kangas 2011 09 25

Inga Kommentarer

Det finns just nu inga kommentarer för detta inlägg.

Skriv din kommentar...

För att kunna kommentera så måste du fylla i alla fält förutom din webbplats.
Din e-post adress kommer inte att skrivas ut i kommentaren!