För att du skall kunna se några filmer så måste du ha JavaScript aktiverat! Läs mer.

Rust and Bone

Biopremiär: 2012 12 21

Betyg: 4 regissörer av totalt 5

Filmrecension BetygFilmrecension BetygFilmrecension BetygFilmrecension Betyg

Fransk drama av regissören Jacques Audiard. Rust and Bone (Fransk titel: ”De rouille et d`os.”) är Jacques Audiards sjätte långfilm på 18 år. Filmen nominerad till ”Palme d’Or” högsta utmärkelse vid Cannes filmfestival 2012. Utspelar sig på franska Rivieran. Manus bygger på noveller av den kanadensiska författaren Craig Davidson.

Huvudgestalter är fattige Ali (Matthias Schoenaerts) med femåriga sonen Sam. Jobbar som väktare och med illegal kickboxning. Bor hos sin syster Anna. (Corinne Masiero)
Ali möter späckhuggartränaren Stéphanie (Marion Cottilard.) Båda två gör mycket goda rollporträtt. Inte minst aktrisen Marion Cottilard,

Två trasiga och sökande individer finner varandra efter en tragisk olycka med Stéphanie (Marion Cottilard.) Hade inte olyckan skett hade mötet sannolikt icke ägt rum. Efter tragedin inleds en vänskap, en form av känslomässig relation. Det kommer att förändra allt. Ali och Stéphanie tar fram nya sidor hos varandra; som annars inte skulle ägt rum.

Stéphanie isolerar sig efter olyckan. Är deprimerad och långt ner i smärtan. Hon har förlorat livslusten! Men förändringen inträder när hon träffar den närapå lika nedgångne Ali (Matthias Schoenaerts)

Ali lider brist på alldaglig social kompetens. Tillika en frånvarande far. Kan definiera honom som omogen. Besitter en aggression och frustation som går ut över sonen och i slagsmålen. Samtidigt är han en sårbar individ.

Han är inte nedlåtande mot Stéphanie efter olyckan. Ali tycker aldrig synd om henne. Det gör filmen så påtaglig. Han bär henne till havet och hon simmar; en suggestiv scen. Stephanie får livslustan åter!

Stark och brutal. Och på samma gång vacker. Kraftfull och realistisk men inte nattsvart. Visar sexscener med substans för filmen. Våld förekommer mycket. Men inte spekulativt eller förhärligande. Visar några av de starkasta scener jag sett på länge! Du kan inte återge situationen.

Med få ord och blickar visas en gripbar mening; strävan att se och behövas. Visuella effekterna är så trovärdiga att jag nästan tvivlar vad jag ser. Är realistiskt! Rust and Bone handlar om människor och en stark kvinnas återinträde i livet. Vacker musik i passande miljöer. Ali och Stephanie kanske kommer vidare. Trotts vedermödorna.

Peter Kangas 2013 02 01

Inga Kommentarer

Det finns just nu inga kommentarer för detta inlägg.

Skriv din kommentar...

För att kunna kommentera så måste du fylla i alla fält förutom din webbplats.
Din e-post adress kommer inte att skrivas ut i kommentaren!