För att du skall kunna se några filmer så måste du ha JavaScript aktiverat! Läs mer.

The Descendants

Biopremiär: 2012 01 27

Betyg: 4 regissörer av totalt 5
Filmrecension BetygFilmrecension BetygFilmrecension BetygFilmrecension Betyg

Drama film som erhöll 5 nomineringar vid oscar utdelningen 2012. Däribland bästa manliga skådespelare, George Cloney , bästa film och bästa regi till Alexander Payne. Vann en oscar för “bästa manus efter förlaga “ vid galan i februari 2012

The Descendants utspelar sig på Hawaii, välkänd för undertecknad. Advokat Matt King (George Cloney) säger, mina vänner tror att vi i Hawaii bor i paradiset, ”att vi inte gör annat än dricker maitai och surfar.” “Jag har inte surfat på 15 år,” berättar en uppgiven Matt.

Huvudpersonen är Matt (George Cloney) och döttrarna Scottie, 10 år (Amara Miller) och Alex 17 år ( Shailene Woodley) Familjen är av hawaiiansk släkt med stora markinnehav.

Frun Elizabeth ligger i koma efter en båtolycka. Hennes önskan var att vården ska avslutas när det inte längre finns hopp. Matts 17 årige dotter Alex berättar att frun var otrogen. Besked att frun är i koma tillika otrogen är något Matt (George Cloney ) inte skulle önska sin värsta ovän. Tillvaron vänds upp och ner. Och en svärfar som anklagar honom för olyckan. Hur ska han komma vidare med tillvaron?

Matt har varit en frånvarande make och far. Jobbat alldeles för mycket, försummat relationer. Är nu frustrerad och handfallen inför 10 årige dotter Scotties ostyriga beteende och en dotter i övre tonåren. Inser att han inte känner sina egna döttrar. Titulerar sig själv som “föräldrar vikarie.”

Filmen har ett värde i Matts försök att leta upp mannen som hustrun var otrogen med. Dotter Alex hjälper till i letandet. Vem är mannen som hustrun ville gifta sig med? Och Matt är inte helt skuldlös till situationen. Han måste nu genomgå en självrannsakan av sitt liv, reflektera och ta konsekvenserna

Matt är den mindre världsvane med löst hängande shorts och sandaler. Belyser en hjälplöshet, bortkommen och halvt misslyckad man. Han agerar sårbart med små medel som arg och frustrerad.
Visar tragik och humoristiska inslag. Förekommer en försynt humor och bra skriven dialog. Matt kommer till ett grannpar, ”Kommer jag olägligt?” ”Nej då, vi grälade bara, vill du ha kaffe”.

Starka scener med döttrarna och Matt hos svårtsjuka mamman. Filmen har ögonblick som inverkar på mig. Ett tag sedan du blir så berörd av en film. Beskedet till 10 åriga Scottie om mammas utsiktslösa situation. Vad som återstår är ett sista avsked.

Regissören Payne har förmåga att balansera tragik och humor. Han gör det med en nästan lätthet. Inte krystat eller malplacerat. Sammanfattningsvis handlar filmen om förlust och förtröstan om framtiden.

Peter Kangas 2012 02 27

Inga Kommentarer

Det finns just nu inga kommentarer för detta inlägg.

Skriv din kommentar...

För att kunna kommentera så måste du fylla i alla fält förutom din webbplats.
Din e-post adress kommer inte att skrivas ut i kommentaren!