För att du skall kunna se några filmer så måste du ha JavaScript aktiverat! Läs mer.

Tinker, Tailor, Soldier, Spy

Biopremiär: 2011 12 25

Betyg: 4 regissörer av totalt 5
Filmrecension BetygFilmrecension BetygFilmrecension BetygFilmrecension Betyg

”Tinker Tailor Soldier Spy”, drama/spion film i regi av Tomas Alfredson. Efter en bok av John Le Carré. Betraktas som Le Carrés bästa spionroman.

Har erhållit mycket bra kritik, bl.a. i The Daily Telegraph och The Independent. Toppade den brittiska Box office för filmer tre veckor i rad. Nominerad till 3 Oscar. Däribland för bästa skådespelare, Garry Oldman som George Smiley. Tidigare har Alec Guinness minnesrikt gestaltat George Smiley i en BBC tv serie.

Filmen Tinker Tailor Soldier Spy utspelas 1973 under det kalla kriget. Det riktigt andas 1970-tal! Bilar, kläder och ett ständigt bolmande av cigaretter. Egenheter och föremål från decenniet. Generationen som kommer ihåg 1970-tal känner igen sig. En perfektion genom hela filmen till detaljer med små medel.

Utgångspunkten är uppgiften att det finns en rysk spion (en mullvad, dubbelagent) inom den brittiska underrättelsetjänsten MI6. Det blir underrättelseofficeren George Smileys (Garry Oldman) uppgift att avslöja en av fyra troliga dubbelagenter.

Smiley är fåordig, många gånger är det blicken och känslor som talar. Det finns ett vemod och lågmäldhet hos honom. Han ler inte en enda gång under hela filmen. Är tvungen att jaga sina kollegor, någon av dem är dubbelagent! Garry Oldman blev välförtjänt nominerad till en Oscar.

En återhållen intrig i en spionvärld under det kalla kriget. Framkallar minnet av en tid som är kontentan i Tinker Tailor Soldier Spy. Filmen är universell hur en miljö (underrättelsetjänsten och kalla kriget) låter forma människor.

Lysande dialog. Förekommer ingen action eller biljakter. Så lång man kan komma från James Bond och Bourne Identity. Det saknar vi inte i detta lågmälda spiondrama. Vad vi ser är en misstänksamhet och svek inom underrättelsetjänsten.

En filmkonst som kräver engagemang. Risk annars att man rör ihop den komplexa handlingen. I hög grad ansenliga skådespelarinsatser av John Hurt, Colin Firth och Benedict Cumberbatch. En kompetent filmskapelse vi kan ta till oss.

Peter Kangas 2012 04 05

Inga Kommentarer

Det finns just nu inga kommentarer för detta inlägg.

Skriv din kommentar...

För att kunna kommentera så måste du fylla i alla fält förutom din webbplats.
Din e-post adress kommer inte att skrivas ut i kommentaren!