För att du skall kunna se några filmer så måste du ha JavaScript aktiverat! Läs mer.

True Grit

Biopremiär: 2011 02 18

Betyg: 4 regissörer av totalt 5
Filmrecension BetygFilmrecension BetygFilmrecension BetygFilmrecension Betyg

Föreliggande film är en western, True Grit i regi av bröderna Joel och Ethan Coen. Med en magnifik Jeff Bridges. (Oscar nominerad) Och en brådmogen, envis och köpslående fjortonåring. (Hailee Steinfeld, Oscar nominerad.) Samt Matt Damon, passligt i en annorlunda roll än vi brukar se honom i. Damon spelar LaBoeuf, en något naiv och udda Texas Ranger.

True Grit filmades 1969 med John Wayne, “De sammanbitna.” John Wayne erhöll en Oscar för sin rollprestation. True Grit 2010 nominerades till 10 Oscar.

Mattie Ross (Hailee Steinfeld) far har mördads. Och nu vill hon skipa rättvisa med hjälp av den bästa, tuffaste och ihärdigaste det går att finna. Hon finner den hos Rooster Cogburn (Jeff Bridges) federal sheriff, enögd med skrovlig röst. Mindre finkänslig herre kan vara svår att träffa på!

Fjortonåriga Mattie Ross vill rida in i indianterritorium tillsammans med Cogburn. Han säger absolut nej till lillgamla Mattie. Men hon följer efter som en magnet. Cogburn får acceptera rådande faktum. Och enögde Cogburn, fjortonåriga Mattie Ross och LaBoeuf från Texas Ranger tar upp jakten på dråparen.

Du är berörd och engagerad, även om det är något händelsefattigt inledningsvis. Men Bridges, en spirituell Hailee Steinfeld och Matt Damon uppväger. Rolig och bra dialog i fokus. Texas Ranger LaBoeuff meningsutbyte med Cogburn är stundtals lysande. Två lagens män som rivaliserar om vem som är tuffast.

Filmen kan karakteriseras som en klassisk västern mellan gott och ont. Moraliska betänkligheter hinnes inte med. Pendlar mellan humor och en grym historia. En jakt träder in efter mördaren och det handlar om att överleva.

Och sammantaget är det en välgjord filmberättelse som bröderna Coen har regisserat. Du kan överse med mindre bra skeden i filmen. Men vill du se en riktig western, en traditionell klassisk i enkel form, är True Grit en film för dig. Filmen är inte precis förskönande i sin beskrivning. Men den är både vacker och realistisk i sin uppenbarelse.

Lysande är fotot och miljön. Vackert filmat landskap med stora avstånd och vidder.
Ett visst vemod och drag av sorg träder in i slutet som avslutas många år efter händelserna vi bevittnat.

Peter Kangas 2011 03 07

Inga Kommentarer

Det finns just nu inga kommentarer för detta inlägg.

Skriv din kommentar...

För att kunna kommentera så måste du fylla i alla fält förutom din webbplats.
Din e-post adress kommer inte att skrivas ut i kommentaren!