För att du skall kunna se några filmer så måste du ha JavaScript aktiverat! Läs mer.

Up in the Air

Biopremiär: 2010 01 15

Betyg: 4 regissörer av totalt 5
Filmrecension BetygFilmrecension BetygFilmrecension BetygFilmrecension Betyg
Drama/komedi med George Clooney. Regi av Jason Reitman. Erhöll sex oscar nomineringar, bl.a. för bästa manliga huvudroll. Clooney spelar konsulten Ryan Bingham. Binghams jobb är att 300 dagar om året resa och delge anställda att de förlorat arbetet. En otacksam syssla för en chef. Men Bingham (George Clooney) gör det ansenligt och älskar det.

Bingham har en egen filosofi med att resa och vara utan relationer. Målsättningen är att komma upp i 1,6 miljoner mil i flygplan. Den 7:e personen någonsin som gör det! Han gör värvet att meddela anställda, ”du är inte behövd”, ”du är avskedad,” till en ritual. Kort sagt; Bingham trivs med sitt arbete och är skicklig. Till synes ett perfekt liv. Målet är att den friställde ska gå med något slag av hopp, kanske en nystart på livet.

Det förnims ett innehåll i filmen ju längre den pågår. Ett av temat är ensamhet som Bingham trivs med. Han vill vara oberoende. Bor i en etta utan möbler. Har ingen familj. Skyr relationer, vänner och släkt. Till han träffar sin like i gåtfulla affärskvinnan Alex (Vera Farmiga, mycket lämplig i rollen!) Hon säger till Bingham, ”tänk på mig som dig själv, fast med vagina.”

Alex och Bingham inleder ett förhållande på premissen; träffas för älskog. Ett praktisk arrangemang. Och jag köper deras romans. Förefaller passa för varandra. Är Alex kvinnan Bingham vill dela livet med? Relationen är en av höjdpunkterna i filmen. En kontrast till Binghams allena liv!

En ny betydligt yngre karriärmedveten kollega, Natalie (Anna Kendrick) dyker också upp. Hon framlägger en kostnadssparande plan som ska göra Binghams arbete överflödigt. Uppgifterna ska övertas av videosamtal. Binghams hela värld hotas. Natalie och Bingham reser därför runt för att Bingham vill övertyga om att hans arbete är betydelsefullt.

Filmen överaskar. Bingham har en männskosyn som vi tror han är ensam om. En satir, allt är inte svart och vitt. Up in the Air är inte en traditionell romantisk komedi. Är inte förutseende. Filmen förenar lättsamma med det tungsamma.

Underhållande trotts ämnets djupare intention; människor som inte är behövda, relationer, ensamhet och vår tilltro till auktoriteter. Och det gör den bra. Up in the Air är rolig och begåvad. En film som väcker tankar hos biobesökaren.

Visar en känslosam George Clooney. Han är bra i sällskap med motspelarna Vera Farmiga och Anna Kendrick. Sevärd skicklig dialog i filmen.

Peter Kangas 2011 12 02

Inga Kommentarer

Det finns just nu inga kommentarer för detta inlägg.

Skriv din kommentar...

För att kunna kommentera så måste du fylla i alla fält förutom din webbplats.
Din e-post adress kommer inte att skrivas ut i kommentaren!